Veelgestelde vragen

Ik ben uitgever in eigen beheer. Is het voor mij interessant om lid te worden van Boekenbank?

Je kan als uitgever in eigen beheer lid worden van Boekenbank.

Omdat er lidgeld aan het lidmaatschap verbonden is, is het in de praktijk voornamelijk interessant voor professionele uitgevers om lid te worden. Met "professionele uitgever" bedoelen we dat je op regelmatige basis publicaties uitbrengt. Het is moeilijk dit te benoemen met een specifiek aantal titels of oplagen, dit is immers ook afhankelijk van jouw eigen context. 

Als je als uitgever aansluit op Boekenbank dan kan je op een gestandardiseerde manier bestellingen ontvangen van boekhandels. Ook krijg je korting op het ISBN-tarief. Lees hier een volledig overzicht van alle voordelen van lidmaatschap van Boekenbank. Aarzel niet ons te contacteren met vragen over lidmaatschap en tarieven via boekenbank@meta4books.be

Als je samenwerkt met een distributeur voor de levering van je boeken, dan vraag je best eerst na bij Meta4books of zij al lid zijn van Boekenbank. Mogelijk zal je titel via je distributeur al bestelbaar zijn op Boekenbank.

Ik baat een kleine/startende boekhandel of webshop uit. Kan ik aansluiten bij Boekenbank?

Als lid van Boekenbank, kan je als boekhandel orders plaatsen op alle bestelbare titels van aangesloten uitgevers en opzoekingen doen in de volledige titelcatalogus.  Lees hier verder over alle voordelen van het lidmaatschap.

Contacteer ons via boekenbank@meta4books.be om de tarieven te bekomen.

Welke boekhandels/uitgevers/distributeurs zijn aangesloten op Boekenbank? 

Er zijn momenteel 98 boekhandels en 93 uitgevers/distributeurs aangesloten op Boekenbank. We hebben een variëteit van gebruikers wat maakt dat Boekenbank een zeer groot en veelzijdig aanbod van bestelbare titels kan aanbieden. Alle grote en veel kleine spelers in de Vlaamse boekenmarkt zijn bij ons aangesloten.

Kan ik als bibliotheek aansluiten bij Boekenbank?

Als bibliotheek kan je gratis aansluiten bij Boekenbank. Zo kan je opzoekingen doen in de volledige titelcatalogus en bestellingen plaatsen bij je favoriete boekhandel. Lees hier alle voordelen van het lidmaatschap.

Tijdens mijn ISBN-aanvraag heb ik mijn boek aangeduid als bestelbaar. Toch zegt een boekhandel dat hij ze niet kan bestellen. Hoe komt dat?

Enkel de boeken die verdeeld worden door een uitgever of distributeur die lid is van Boekenbank, zijn bestelbaar via het platform. Ben je bijvoorbeeld een uitgever in eigen beheer die geen lid is van Boekenbank, dan kan de boekhandel wel altijd je contactgegevens bekijken en buiten Boekenbank contact opnemen.

Zijn e-boeken of luisterboeken bestelbaar via Boekenbank?

Neen, ze zijn niet bestelbaar. Wel hebben we alle titelgegevens van e-boeken en luisterboeken met een ISBN in onze database. Ook de bestanden zelf (bijvoorbeeld e-pub) zitten niet in onze database.

Zijn jullie een uitgever? Kan ik mijn boek bij jullie uitgeven?

Neen, wij zijn geen uitgever. Wij zijn een vzw die dienstverlening aanbiedt voor het Vlaamse boekenvak door het faciliteren van bestellingen tussen boekhandels, bibliotheken en distributeurs/uitgevers, het verzamelen en verspreiden van boekmetadata en het uitreiken van nieuwe ISBN’s voor Vlaamse en Brusselse uitgevers.

Doen jullie de fysieke distributie van boeken?

Neen, hiervoor neem je best contact op met een distributeur.

Promoten jullie mijn boek?

Neen, de gegevens van je boek worden via toekenning van het ISBN opgenomen in Boekenbank en zullen zo terecht komen in de systemen van de afnemers van onze data. Ook kunnen de boekhandels je titel en contactgegevens terugvinden in Boekenbank. Maar promotie van het boek dient te gebeuren door de uitgever of doe je zelf (als je uitgever in eigen beheer bent).