Veelgestelde vragen

Doen jullie ook de fysieke distributie van boeken?

Nee, hiervoor neem je best contact op met een distributeur.

Zijn jullie een uitgever? Kan ik mijn boek bij jullie geven?

Nee, wij zijn geen uitgever. Wij zijn een vzw voor het boekenvak die dienstverlening aanbiedt met betrekking tot bestellingen tussen boekhandel, bibliotheek en distributeur/uitgever, het verzamelen en verspreiden van boekmetadata en tenslotte ook als Vlaams ISBN-kantoor.

Ik heb bij mijn ISBN-aanvraag mijn boek aangeduid als bestelbaar. Toch zegt een boekhandel dat hij ze niet kan bestellen?

Enkel de boeken die worden verdeeld door een uitgever of distributeur die lid is van Boekenbank, zijn bestelbaar via het platform. Ben je bijvoorbeeld een uitgever in eigen beheer die geen lid is van Boekenbank, kan de boekhandel eventueel wel je contactgegevens zien en je zo bereiken.

Zijn e-boeken bestelbaar via Boekenbank?

Wij hebben de metadata van E-boeken met een ISBN in onze database, maar ze zijn niet bestelbaar. Ook de bestanden zelf (bijvoorbeeld e-pub) zitten niet in onze database.

Ik ben uitgever in eigen beheer. Is het voor mij interessant om lid te worden van Boekenbank?

Als je lid bent van Boekenbank, kun je als uitgever in eigen beheer op een gestandaardiseerde manier bestellingen ontvangen van boekhandels. Ook krijg je korting op het ISBN-tarief.
Omdat aan Boekenbank ook lidgeld is verbonden, is het in de praktijk meestal enkel interessant voor de professionele uitgever om lid te worden van Boekenbank.

Met "professionele uitgever" bedoelen we dat je op regelmatige basis publicaties uitbrengt. We kunnen dit niet benoemen met een specifiek aantal titels of oplagen, dit is immers ook afhankelijk van jouw eigen context. De voordelen van Boekenbank zijn alvast te raadplegen via onze website. De tarieven kun je bij ons opvragen. Zo kun je zelf een afweging maken. Lidgeld wordt berekend op basis van omzet. In het eerste jaar betaal je altijd lidgeld in de laagste omzetcategorie. Er is geen eenmalige instapkost, maar we werken wel met een voorschotfactuur aan het begin van het jaar.

Voor je een overweging maakt voor lidmaatschap, kun je best nadenken wie de distributie van je boek gaat doen. Als je met een distributeur samenwerkt, kun je best aan hen vragen of zij reeds lid zijn van Boekenbank. Mogelijk zal je titel via die weg sowieso bestelbaar zijn via Boekenbank.

Promoten jullie ook mijn boek?

Nee. De gegevens van je boek worden weliswaar in de systemen van de afnemers van onze data opgenomen. Ook kunnen de boekhandels je titel vinden in Boekenbank. Maar een vraag naar je boek creëren (promotie dus) zal de uitgever moeten of doe je zelf (als je uitgever in eigen beheer bent).