top of page

Gereglementeerde boekenprijs

Sinds 1 juli 2017 geldt de Gereglementeerde Boekenprijs (GBP) in Vlaanderen. Boekenbank is de referentiedatabank voor de gereglementeerde boekenprijs in Vlaanderen.

Over de gereglementeerde boekenprijs

De gereglementeerde boekenprijs houdt in dat de uitgever of importeur die een nieuw Nederlandstalig algemeen boek op de Vlaamse markt brengt de prijs van het boek (zowel papier als e-boek) bepaalt en dat boekverkopers deze moeten respecteren gedurende een periode van 6 maanden na verschijnen. Boekverkopers mogen wel nog een maximale korting van 10% bieden aan consumenten.

 

Afwijkende kortingen (actieprijs, ledenprijs, combinatieprijs, serieprijs) zijn mogelijk, maar zijn aan bepaalde voorwaarden verbonden en zijn geldig voor alle boekverkopers. De uitgever is verplicht deze vaste boekenprijs voor het verschijnen van het boek aan te melden op Boekenbank.

Een aantal publicaties zoals wetenschappelijke, educatieve, tweedehands, antiquariaat en anderstalige boeken vallen niet onder de GBP.

In Wallonië geldt ook een wet op de vaste boekenprijs. Voor meer informatie, zie www.prixdulivre.be.

Referentiedatabank

Boekenbank is de referentiedatabank voor de gereglementeerde boekenprijs in Vlaanderen. Uitgevers kunnen via Boekenbank de gereglementeerde prijs en mogelijke afwijkende prijzen van hun boek vastleggen. Deze prijsinformatie is beschikbaar in Boekenbank en kan door boekverkopers gedownload worden naar hun eigen systeem.

Daarnaast bouwde Meta4books een publieke website specifiek voor de Gereglementeerde Boekenprijs. Op www.boekenprijs.be kan je veelgestelde vragen raadplegen, prijzen opzoeken en eventuele inbreuken melden.

Documentatie over de wetgeving

bottom of page