top of page

NSTC

NSTC staat voor Nederlandstalige Standaard Tekst Code en groepeert verschillende ISBN’s die in de ogen van de consument ‘hetzelfde verhaal vertellen’. 

Hoe is het NSTC ontstaan?

In 2011 heeft Meta4books zich geregistreerd als ISTC kantoor voor de Vlaamse markt. ISTC (International Standard Text Code) is een standaard die alle verschillende verschijningsvormen van een werk bij elkaar brengt. Door diverse (internationale) oorzaken is het ISTC niet geworden wat men er van gehoopt had.

Meta4books volgt de ontwikkelingen van ISTC op de voet. Door de trage evolutie van de internationale standaard heeft Meta4books samen met CB besloten een eigen identifier te ontwikkelen voor de Nederlandstalige markt om werken te identificeren.

Welke voordelen levert het NSTC op?

  • Via het NSTC kan in een webshop of catalogus eenvoudig de paperback, hardcover, e-book en audioboek van een werk bij elkaar getoond worden.

  • Boekverkopers kunnen alternatieve verschijningsvormen presenteren aan de consument die een specifieke drager (fysiek, digitaal, audio) of prijscategorie in gedachten heeft.

  • Daarnaast is het voor zowel een uitgever als boekverkoper interessant om te zien wat de totale omzet is op een werk, zonder daarvoor de verschillende uitgaven handmatig bij elkaar te moeten zoeken.

GVR_NSTC.jpeg

Hoe wordt het NSTC toegekend?

In tegenstelling tot ISBN is NSTC geen identificatie die een uitgever zelf kan bepalen. Het NSTC is namelijk uitgever overstijgend en het is belangrijk om via een consistente set regels NSTC’s toe te kennen. NSTC’s worden dan ook toegekend door Meta4books in België en het CB in Nederland.

Zodra je titel commercieel beschikbaar is in het assortiment van Boekenbank (Vlaanderen) en/of CB (Nederland) wordt je titel aangeboden aan een algoritme waarna, eventueel via een handmatige procedure, het ISBN aan een NSTC wordt toegekend.

Zo groeperen we ISBN’s waarvan ‘het verhaal in de beleving van de consument vergelijkbaar is’. In een aantal gevallen wijken twee verhalen van elkaar af terwijl we toch deze ISBN’s onder hetzelfde werk willen samenbrengen, bijvoorbeeld:

  • Een audioboek is vaak een verkorte versie van het oorspronkelijke verhaal

  • Een filmeditie geeft een weergave die kan afwijken van het oorspronkelijke verhaal

  • Een dyslexie editie kan op punten afwijken van de oorspronkelijke versie

  • Een nieuwe druk met een extra voorwoord wordt onderdeel van hetzelfde werk

NSTC's exporteren

De NSTC’s staan ter beschikking van onze leden die data van ons afnemen via onze ONIX 3 webservice. Wil je deze data afnemen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. 

bottom of page