top of page

De ONIX-standaard

ONIX (Online Information eXchange) for Books is een internationale standaard voor het uitwisselen van productinformatie in het boekenvak. 

Wat is Onix?

ONIX is een internationale standaard in het XML formaat die wordt beheerd door EDItEUR, waarbij Meta4books is aangesloten. Via dit formaat kan op een eenduidige manier volledige productinformatie tussen verschillende partijen binnen de boeksector uitgewisseld worden. In de conventies van het formaat zitten heel wat best practices verwerkt.

Het geautomatiseerd aanleveren of afnemen van data in het ONIX formaat vereist enige technische kennis en een bepaalde investering. Daarom wordt dit in het algemeen vooral gebruikt door (middel)grote uitgevers, distributeurs en boekhandels.

Boekenbank en ONIX

Boekenbank kan ONIX 3 titelupdates verwerken van uitgevers en distributeurs. Boekenbank gebruikt enkel reference names (en dus geen short tags). Verder kunnen we zowel full updates als block updates verwerken. Aan data-afnemers kunnen we ONIX titelupdates aanbieden, zowel als dagelijkse bestanden op de FTP, maar ook via onze webservice (API).

We hebben volledige online documentatie voor het aanleveren en afnemen van ONIX bij Boekenbank.

Hier kun je een voorbeeld ONIX record uit Boekenbank downloaden: 

Meer informatie nodig?

Neem een kijkje op de website van EDItEUR, deze bevat de officiële documentatie, best practices en al de codelijsten. Je mag ons ook contacteren op boekenbank@meta4books.be bij technische vragen. Wij helpen je graag verder.

bottom of page