top of page

Lidmaatschap voor uitgevers

Als uitgever geniet je van heel wat voordelen wanneer je aansluit bij Boekenbank.

Waarom lid worden van Boekenbank?

  • Krijg toegang tot een groot centraal informatie- en ordernetwerk. Meer dan 130 boekverkopers zijn aangesloten bij Boekenbank.

  • Je kan al je ISBN’s en bijhorende metadata aanleveren en up-to-date houden.

  • Ontvang orders van boekverkopers via één kanaal. Geen bestellingen meer via de telefoon of e-mail.

  • Boekenbank bezorgt je metadata aan alle geïnteresseerde boekverkopers. Zo hoef je zelf geen connectie te leggen met alle verkopers.

  • Boekenbank bezorgt je metadata aan Buro ISBN, het Wettelijk Depot van de Koninklijke Bibliotheek, Librius en GfK.

  • Je ontvangt korting op het ISBN-tarief.

Word lid van Boekenbank

Interesse om aan te sluiten als uitgever?

Neem contact op en dan bezorgen we je graag de tarieven

en meer informatie over het lidmaatschap.

Ik ben een uitgever die al lid is van Boekenbank en ik heb een vraag die ik hier niet terug vind.

In Boekenbank zelf heb je ook nog een onderdeel veelgestelde vragen. Deze vind je, eens ingelogd in Boekenbank, rechts bovenaan onder het vraagteken. Vind je hier het antwoord op je vraag niet terug, neem dan gerust contact met ons via boekenbank@meta4books.be.

Ik ben uitgever in eigen beheer. Is het voor mij interessant om lid te worden van Boekenbank?

Je kan als uitgever in eigen beheer lid worden van Boekenbank.

Omdat er lidgeld aan het lidmaatschap verbonden is, is het in de praktijk voornamelijk interessant voor professionele uitgevers om lid te worden. Met "professionele uitgever" bedoelen we dat je op regelmatige basis publicaties uitbrengt. Het is moeilijk dit te benoemen met een specifiek aantal titels of oplagen, dit is immers ook afhankelijk van jouw eigen context.

Als je samenwerkt met een distributeur voor de levering van je boeken, dan vraag je best eerst na of zij al lid zijn van Boekenbank. Mogelijk zal je titel via je distributeur al bestelbaar zijn op Boekenbank.

Welke boekhandels zijn aangesloten bij Boekenbank?

Er zijn momenteel 98 boekhandels aangesloten op Boekenbank. We hebben een variëteit van gebruikers wat maakt dat Boekenbank een zeer groot en veelzijdig aanbod van bestelbare titels kan aanbieden. Alle grote en veel kleine spelers in de Vlaamse boekenmarkt zijn bij ons aangesloten.

Tijdens mijn ISBN-aanvraag heb ik mijn boek aangeduid als bestelbaar. Toch zegt een boekhandel dat hij ze niet kan bestellen. Hoe komt dat?

Enkel de boeken die verdeeld worden door een uitgever of distributeur die lid is van Boekenbank zijn bestelbaar via het platform. Ben je bijvoorbeeld een uitgever in eigen beheer die geen lid is van Boekenbank, dan kan de boekhandel wel altijd je contactgegevens bekijken en buiten Boekenbank contact opnemen.

Zijn jullie een uitgever? Kan ik mijn boek bij jullie uitgeven?

Neen, wij zijn geen uitgever. Wij zijn een vzw die dienstverlening aanbiedt voor het Vlaamse boekenvak. Wij bieden een platform voor bestellingen tussen boekhandels, bibliotheken en distributeurs/uitgevers, wij verzamelen en verspreiden metadata over boeken, en we zorgen voor de toekenning van nieuwe ISBN’s voor Vlaamse en Brusselse uitgevers.

Doen jullie de fysieke distributie van boeken?

Neen, hiervoor neem je best contact op met een distributeur.

Promoten jullie mijn boek?

Neen, de gegevens van je boek worden via toekenning van het ISBN opgenomen in Boekenbank en zullen zo terecht komen in de systemen van de afnemers van onze data. Ook kunnen de boekhandels je titel en contactgegevens terugvinden in Boekenbank. Maar promotie van het boek dient te gebeuren door de uitgever of doe je zelf (als je uitgever in eigen beheer bent).

bottom of page