top of page

ISBN aanvragen

Voor Vlaanderen en Brussel worden de ISBN-aanvragen door Meta4books via Boekenbank verwerkt. Op de website van Boekenbank vind je een online invulformulier om een ISBN-nummer aan te vragen.

Hoe kan ik een ISBN aanvragen?

Via het online formulier op Boekenbank vraag je in een paar stappen een nieuw ISBN-nummer aan.

Om je aanvraag in te dienen heb je volgende gegevens nodig:

  • gegevens van de aanvrager (naam, facturatie-adres, telefoon, emailadres, BTW-nummer, contactpersoon)

  • gegevens van het boek (titel, auteursnamen,...)

  • uitgeversprefix (kan ook tijdens de ISBN-aanvraag aangevraagd worden)

Heb je al een account op Boekenbank? Dan kan je inloggen en zo al je ISBN-aanvragen in orde maken, prefixen aanvragen, en gegevens van je publicaties wijzigen.

De toekenning van een ISBN-aanvraag kan tot drie werkdagen duren. Er is geen spoedprocedure voor aanvragen die ons laattijdig bereiken, dus dien je aanvraag zeker op tijd in.

Wie kan een ISBN aanvragen?

Iedereen die een boek uitgeeft kan een ISBN aanvragen. 

Bijvoorbeeld:

  • Professionele uitgeverijen

  • Organisaties, verenigingen of universiteiten

  • Particulieren die een boek in eigen beheer uitgeven

Moet ik lid zijn van Boekenbank om een ISBN aan te vragen?

Je hoeft geen lid te zijn van Boekenbank om een ISBN aan te vragen.


Als je geen lid bent kan je een ISBN aanvragen via het online formulier op Boekenbank. Wanneer je een ISBN-aanvraag ingediend hebt krijg je een account op Boekenbank om je eigen publicaties te beheren. Heb je al een account op Boekenbank? Dan kan je inloggen en zo al je ISBN-aanvragen in orde maken, prefixen aanvragen, en gegevens van je publicaties wijzigen.

Lidmaatschap bij Boekenbank is bedoeld voor professionele uitgevers, distributeurs, boekhandels en bibliotheken. Meer info over het lidmaatschap bij Boekenbank vind je hier

Hoeveel ISBN's kan ik aanvragen?

Dat is afhankelijk van hoeveel publicaties je wenst uit te brengen. Het is mogelijk om 1 ISBN-nummer aan te vragen, maar je kan ook een prefix met 10 of 100 nummers reserveren als je van plan bent om meerdere publicaties uit te brengen in de komende jaren.
 

Van zodra de nummers van je prefix opgebruikt zijn, kan je een nieuw uitgeversprefix aanvragen via je account op Boekenbank.

Kan ik na mijn aanvraag nog gegevens aanpassen?

Wanneer je een ISBN-aanvraag indient, krijg je een account op Boekenbank. Via je account kan je makkelijk gegevens wijzigen van je publicaties die al een ISBN-nummer hebben. Het is op die manier ook mogelijk om een ISBN-nummer aan te vragen en achteraf nog gegevens toe te voegen.


Als je aanvraag voor een ISBN-nummer nog in verwerking is, dan mag je een mailtje sturen naar ISBN@meta4books.be met de correcte gegevens.

Wanneer moet ik een nieuw ISBN aanvragen?

Een ISBN dient als unieke identificatie voor elke versie van een boek, daarom moet bij een andere versie van een boek een nieuw ISBN gebruikt worden:

  • Bij een gewijzigde herdruk: elke significante tekstuele wijziging of wijzigingen aan het beeldmateriaal in je boek

  • Per verschijningsvorm (paperback, hardcover, e-book, luisterboek,…)

  • Per taalversie (Nederlands, Frans, ...).

Indien je e-boeken in twee of meer verschillende bestandsformaten (bv. epub, PDF, e.d.) uitgeeft, dan moet elk verschillend formaat een afzonderlijk ISBN krijgen.

bottom of page