Over Meta4Books

Meta4books (°2000) heeft de ambitie op zich genomen om hèt metadatacentrum voor het Nederlandstalige boekenvak te worden.

De organisatie zorgt voor het verzamelen, beheren en het verspreiden van data over boeken. Meta4books wil de toegang tot data over boeken vergemakkelijken. Als ISBN-kantoor voor Vlaanderen en Brussel staat Meta4books aan de bron van alle data over boeken. Uitgevers en verdelers van boeken bezorgen aanvullende gegevens over hun boeken. Dat gaat van titel tot prijs, van cover tot leesfragment. Alle verzamelde boekeninformatie stelt Meta4books ter beschikking van het boekenvak en geïnteresseerde partijen, en dit voor interne systemen van boekhandels, websites, webshops, enz. Meta4books fungeert dus als centrale metadata-aggregator in Vlaanderen.

Het bekendste product van Meta4books is Boekenbank. Boekenbank wordt gebruikt door de professionals uit het boekenvak. Het logistieke landschap van het boekenvak is zeer complex. Daarom dient Boekenbank als centrale plaats voor het raadplegen van informatie over boeken en als doorgeefluik voor bestellingen van boekhandels naar de verdelers van boeken. Boekenbank wordt door 90% van het Vlaamse professionele boekenvak gebruikt.
 

Sluit je aan op één van onze platformen:

  • Boekenbank: informatie- en bestelplatform voor boekhandels, uitgevers, distributeurs en bibliotheken
  • Bibbank: collectievormingsplatform voor bibliotheken en boekhandels

Onze diensten in een notendop:

  • Referentiedatabank voor de gereglementeerde boekenprijs
  • Verwerking ISBN-aanvragen via Boekenbank (in samenwerking met Buro ISBN Nederland)
  • Toekennen van NSTC voor Vlaanderen (in samenwerking met CB)
  • Ter beschikking stellen van metadata via API voor het boekenvak
  • Opvolging en medebeheer van de Onix-standaard

Maak kennis met: