top of page

Boekendata aanleveren

Vlaamse uitgevers en distributeurs kunnen op verschillende manieren boekendata aanleveren aan Meta4books. Leveranciers van metadata hebben steeds een aansluiting nodig op Boekenbank. 
 

De boekendata van alle leveranciers wordt verzameld in de databanken van Meta4books en ter beschikking gesteld aan afnemers: boekverkopers, webshops, partners van Meta4books (Buro ISBN, Gfk, Cultuurconnect, Librius, Koninklijke Bibliotheek Brussel).

Hoe manueel aanleveren?

Als je lid bent van Boekenbank kan je inloggen op Boekenbank, waar je via het invulformulier boeken kan toevoegen en bewerken. 

Deze manier van werken is handig voor kleine uitgeverijen. Om een kleine hoeveelheid aan boeken te beheren, hoef je geen geautomatiseerde koppeling te leggen met Boekenbank.

  • Voordeel: je beheert je eigen boekendata.

  • Nadeel: het vraagt tijd en organisatie om metadata op tijd én correct bij te werken.

Hoe geautomatiseerd aanleveren?

Leveranciers kunnen hun titelgegevens in twee formaten aanleveren: in CSV of in Onix. Deze bestanden kunnen opgeladen worden via Boekenbank of kunnen op onze FTP-server geplaatst worden.

Via de FTP-server kan er een koppeling gelegd worden tussen je eigen interne databank en de databank van Meta4books zodat je enkel in je eigen interne databank de gegevens hoeft aan te passen. De aanpassingen worden automatisch doorgezet naar de FTP-server en vervolgens verwerkt door Boekenbank.

Optie 1: CSV47-formaat

  • Voordeel: eenvoudig te implementeren.

  • Nadeel: het formaat bevat slechts een beperkte set aan boekendata. Bijvoorbeeld: er kunnen maar 2 auteursnamen opgenomen worden en de rol van een auteur kan niet meegegeven worden. Ook moet de content nog apart opgeladen worden via zip-files.

Meta4books raadt daarom het gebruik van CSV af, en geeft de voorkeur aan het gebruik van Onix. 

Optie 2: Onix for Books

  • Voordeel: het formaat bevat een uitgebreide set aan boekendata. Meta4books gebruikt niet alle velden voorzien door Onix for books, maar kan gemakkelijk nieuwe velden of codes in gebruik nemen. In Onix kunnen ook de contentbestanden zelf toegevoegd worden.

  • Nadeel: moeilijker te implementeren.

Wil je meer weten over CSV47 of Onix?

Word lid van Boekenbank

Interesse om aan te sluiten?

Neem contact op en dan bezorgen we je graag de tarieven

en meer informatie over het lidmaatschap.

bottom of page