Gereglementeerde boekenprijs

Over de GBP

Vanaf 1 juli 2017 gaat in Vlaanderen de Gereglementeerde Boekenprijs (GBP) van kracht.

Dit houdt in dat een Vlaamse uitgever of importeur de prijs van het boek (zowel papier als e-boek) bepaalt en dat boekverkopers deze moeten respecteren gedurende een periode van 6 maanden na verschijnen. Boekverkopers mogen wel nog een maximale korting van 10% bieden aan consumenten.  Afwijkende kortingen (actieprijs, ledenprijs, combinatieprijs, serieprijs) zijn mogelijk, maar zijn aan bepaalde voorwaarden verbonden en zijn geldig voor alle boekverkopers.

Een aantal specifieke genres zoals wetenschappelijke, educatieve, tweedehands, antiquariaat en Engelstalige boeken vallen niet onder de GBP.

Referentiedatabank

Meta4books bouwt op vraag van het kabinet Cultuur Boekenbank uit als referentiedatabank voor de gereglementeerde boekenprijs in Vlaanderen. Uitgevers en importeurs zullen via Boekenbank de mogelijkheid hebben om bij hun boek deze gereglementeerde prijs en mogelijke afwijkende prijzen vast te leggen.

Deze prijsinformatie zal beschikbaar zijn binnen Boekenbank en zal beschikbaar zijn voor de boekverkopers voor download in hun eigen systeem. Daarnaast voorziet Meta4books een publieke website specifiek voor de Gereglementeerde Boekenprijs om prijzen op te zoeken en eventuele inbreuken te melden. Deze publiekssite (www.boekenprijs.be) wordt 1 juli gelanceerd.

Documentatie over de wetgeving

Documentatie over de referentiedatabank

Deze documentatie beschrijft de wijzigingen aan Boekenbank in het afnemen en aanleveren van metadata in bulk (via csv of Onix) als gevolg van de Gereglementeerde Boekenprijs.

Opgelet: deze wijzigingen staan nog enkel op de testomgeving van Boekenbank. Hier kan u toegang toe krijgen om te testen indien noodzakelijk. De wijzigingen zullen naar de productie-omgeving van Boekenbank worden overgebracht halverwege juni.