Metadata

Metawadde?

1.    Metadata is geen nieuw concept

Het verzamelen van informatie over boeken is één van de oudste vormen van metadata. In de Pinakes, de eerst gekende bibliotheekcatalogus die dateert uit de 3e eeuw v.Ch, werd boekeninformatie over ongeveer 500 000 titels bijgehouden. De metadata bestond uit de titel, auteur, geboorteplaats, educatieve achtergrond en samenvatting van het boek. De boekeninformatie werd gedurende eeuwen bijgehouden in geschreven of gedrukte vorm tot de opkomst van de moderne computertechnologie in de late jaren ‘60.

2.    Metadata is de taal van online-verkoop

Een consument gaat online op zoek naar de informatie over het product, niet naar het fysieke product zelf. Achter de schermen zorgt de metadata ook voor de transactie die hoort bij de verkoop. Je kan metadata bekijken als:

  • Noodzakelijke informatie om een boek te beschrijven

= wat de consument moet weten om boeken te ontdekken en over te gaan tot de aankoop ervan

  • Noodzakelijke informatie voor een effectieve verkoop

 = wat uitgevers en hun handelspartners (boekhandels, distributeurs) moeten weten alsook de informatie om bestellingen op te volgen en analyseren

3.    Een taal bestaat uit vocabularium, regels en grammatica. Hetzelfde geldt voor metadata

Hieronder enkele afspraken die gemaakt moeten worden:

-          Regels over het weergeven van titel, auteur, naam, datum, editie en andere boekinformatie zijn noodzakelijk om een consistent beeld weer te geven aan de gebruiker

-          Metadata is gestructureerd: zo heeft elk item een specifiek veld dat digitaal ontvangen en geïnterpreteerd kan worden.

4.    Je hoeft geen nerd te zijn om de basis van goede metadata te begrijpen

De technische component is slecht één aspect van metadata. Het is geen noodzaak om een expert te zijn in XML of ONIX voor boeken om goede metadata aan te leveren. Kennis van de boeken, de lezers, de organisatie en verkoopspartners is nog steeds het belangrijkste.

5.    Je kent reeds meer van metadata dan je denkt

De creatie en distributie van metadata is een vorm van communiceren over kennis van boeken. Aan de hand van de metadata worden lezers en handelspartners geïnformeerd met als doel lezers tot een aankoop aan te zetten. Door het bundelen van al deze kennis over boeken en het gebruiken van beschikbare technologische tools kunt u zonder twijfel metadata inzetten die een meerwaarde vormen voor u en uw lezers.