Metadata

Wat is metadata?

Bij Meta4books draait alles om metadata. Dat zijn data over data, en bij Meta4books gaat het dan over data over boeken.

Het verzamelen van informatie over boeken is één van de oudste vormen van metadata. In de Pinakes, de eerst gekende bibliotheekcatalogus die dateert uit de 3e eeuw v.Ch, werd boekeninformatie over ongeveer 500 000 titels bijgehouden. De metadata bestond uit de titel, auteur, zijn geboorteplaats en educatieve achtergrond en een samenvatting van het boek.

De boekeninformatie werd gedurende eeuwen bijgehouden in geschreven of gedrukte vorm tot de opkomst van de moderne computertechnologie in de late jaren ‘60.

Welke metadata voor boeken zijn er allemaal? Je leest het hier

Metadata is belangrijk voor e-commerce en SEO

Met de opkomst van e-commerce is metadata niet alleen achter de schermen (in back office systemen) enorm belangrijk, maar vooral online onmisbaar. Een consument gaat online op zoek naar de informatie over het product. Vindt hij het boek niet dan resulteert dit in een nulverkoop.
 
Nielsen Books bewees in een onderzoek het belang van metadata voor vindbaarheid en verkoop. Dat onderzoek kan u hier raadplegen.
 
Metadata is pas krachtig als het goed georganiseerd is en als het voldoet aan de volgende basisregels:
 
  • Gestructureerd volgens regels en afspraken
  • Compleet
  • Correct
  • Op tijd
  • Consequent

Metadata is niet alleen voor nerds

Je kent meer van metadata dan je denkt. De technische component is slechts één aspect van metadata. Het is geen noodzaak om een expert te zijn in XML of ONIX voor boeken om goede metadata aan te leveren. Kennis van de boeken, de lezers, de organisatie en verkoopspartners is nog steeds het belangrijkste.